BB-bijbaantje

Best Bijzonder aan het werk
Tienerjeugd op zoek naar bijzonder bijbaantje

Een ondernemer die bijbaantjes voor scholieren biedt geeft hen niet alleen de mogelijkheid hun eerste eigen geld te verdienen, maar ook de kans om te groeien. Een bijbaantje is een ideale manier om eerste stappen in de wereld van de volwassenen te zetten, te ontdekken wat werken voor een baas én samenwerken met collega´s betekent. Je staat uit eigen motivatie vroeg op in het weekeind of in de vakantie, je doet je werk en wordt voor je inzet betaald. Je voelt je verantwoordelijk en volwassen. Een belangrijk gevoel voor iedere tiener en zeker voor tieners voor wie niet alles vanzelfsprekend loopt. Tieners met een chronische ziekte, met leerproblematiek of een ontwikkelingsstoornis. Deze bijzondere tieners willen graag laten zien wat ze wél kunnen. Ze willen verantwoording nemen voor hun hun toekomst. En ze willen ook gewoon een paar euro bijverdienen om hun dromen waar te maken.

Best Bijzonder is een oudercontactgroep die sinds 2010 in Horst voor ouders van deze kinderen actief is. Voor veel bijzondere tieners is het moeilijk om een bijbaantje te vinden. En dat terwijl deze kinderen zo graag ook ‘gewoon’ erbij willen horen en net zoals hun leeftijdgenoten hun eigen geld willen verdienen. Ook zij hebben wensen waarvoor het zakgeld niet genoeg is. Ook zij willen op deze manier groeien en leren hoe het is om volwassen te worden. Hun ouders gunnen hen deze ervaring. Ze willen hun verantwoordingsgevoel, inzet en volharding zien groeien, een bijbaantje is hiervoor ideaal.

Social efficiency is ondernemen vanuit je hart. Bijvoorbeeld door het geven van een bijbaantje aan een best bijzondere tiener. Hoe kunt u als ondernemer deze BB-tieners een kans bieden?

Ieder mens is anders, dat geldt ook voor iedere BB-tiener. Waar de één zich heel nauwkeurig aan de opgelegde taak zal houden, heeft de ander graag niet te veel contact met mensen en kan een derde het beste zittend werken. Net zo verschillend als onze tieners, zo zijn ook hun kansen, talenten en uitdagingen. Het is dus kijken naar wat lukt wél of welke aanpassingen nodig zijn.

Dé oplossing is er niet. Maar als ondernemer bent u gewend creatief te denken en door uitdagingen te groeien. Door ‘omdenken’ ontstaan vaak oplossingen die van twee kanten werken: voor de werknemer en de werkgever.

Jobcarving is soms het toverwoord: Het opsplitsen van taken binnen een baantje kan kansen bieden. Je haalt bepaalde werkzaamheden bij een baantje weg en creëert van daaruit een nieuwe functie. Wat overblijft zijn meerdere baantjes, die wellicht bij meerdere BB-tieners passen. De taken worden zó verdeeld, dat ieder in zijn of haar kracht wordt gezet.


Twee voorbeelden van ‘jobcarving’:
In plaats van een baantje in de horeca als ‘manusje van alles’, wordt de taak in de afwaskeuken als losstaande baan neergezet. Als kans voor een jongere die (nog) niet het hele pakketje kan doen, maar daarin kan groeien (of zich gewoon tot de beste afwasser van de zaak kan ontwikkelen).

Voor een tiener met reuma is een zittend baantje prima te doen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld vakken vullen, tomaten plukken of een krantenwijk). Als er geen bijbaantje met uitsluitend zittend werk is, worden de zware taken door een tiener overgenomen die juist niet graag stil zit.


Als ondernemer werk je vanuit je hart. Je denkt aan de toekomst. Een best bijzonder kind dat zijn kwaliteiten kan inzetten bij een bijbaantje zal zich zeker positief ontwikkelen. Dat heeft ook weer een positieve invloed op hun loonwaarde na school, bijvoorbeeld in uw onderneming. Het vergroot de kansen voor deze jongvolwassene op de arbeidsmarkt. Wie later goede werknemers wil, doet goed eraan deze nu, bijvoorbeeld in vorm van een best bijzonder bijbaantje, voor te bereiden.

Bent u  nieuwsgierig geworden, neem dan contact op met Best Bijzonder, bijvoorbeeld via bijbaantje@bestbijzonder.nl door kort te vertellen wat voor bijbaantjes in uw onderneming mogelijk zijn. Wij geven dit door aan de ouders die kijken welke tieners ervoor geschikt zijn.
Samen komen we er wel: een bijbaantje voor een best bijzondere tiener en een best bijzondere werknemer voor u!