BB-Historie

Best Bijzonder historie

Over de achtergrond van dit bijzondere initiatief

De ‘geboorte’ van Best Bijzonder
Op een ochtend in het najaar van 2009 ontmoette ik Dianne Huijs en Uta Gooren voor de deur van de plaatselijke supermarkt. Door een artikel in de Libelle raakten we aan de praat over onze ‘kinderen-met-gebruiksaanwijzing’. Na een klein uurtje moesten we toch echt naar huis, maar we merkten hoe goed het ons deed om herkenning te vinden bij elkaar. “Dit moeten we vaker doen”, besloten we. Van het één kwam het ander.

Samen hebben we de beginstappen van Best Bijzonder gezet: we hebben contact gezocht met de directeur van basisschool Meuleveld, die gelukkig meteen enthousiast was. We hebben samen teksten geschreven voor de eerste flyers die we op school mochten kopiëren en verspreiden. En we hebben samen nagedacht over de invulling van de eerste avonden.

Na een jaar kwam er ook een Best Bijzonder Maasbree dat na verloop van tijd overging in Best Bijzonder Peel & Maas. Later is die groep ‘los geknipt’ van Best Bijzonder en is verder gegaan onder de naam ‘Ietsje Anders – Peel en Maas. Nog een tijd later is er ook in Venlo een groep gestart met dezelfde opzet en die noemt zich eenvoudig Oudercontactgroep Venlo. We hebben met de organiserende ouders van beide groepen een warm contact en we beschouwen de groepen als ‘zusjes’ van Best Bijzonder. Mogelijke samenwerking in de toekomst wordt dan ook niet uitgesloten.

De naam: Best Bijzonder

Alle kinderen zijn bijzonder, maar niet elk kind is Best Bijzonder. Kinderen die niet helemaal in de BBLogopas lopen, met of zonder diagnose, zijn best wel bijzonder en hebben hun heerlijk eigen-wijze kwaliteiten. De naam gaat óók over de ouders, die hun Best doen om voor hun Bijzondere kinderen de goede wegen te vinden en om het beste in hun kinderen naar boven te halen.

Het logo

Het logo heb ik samen met dochter Jenny bedacht. Met de lachende gezichtjes wilden we aangeven dat je trots mag zijn op je Best Bijzondere kind, het is echt niet allemaal kommer en kwel. De smileys hebben verschillende kleuren omdat iedereen anders is, omdat ieder z’n eigen kleur heeft. De vierkante smiley staat voor het kind dat Best Bijzonder is: net even méér anders. Door ze te stapelen laten we zien dat al die verschillende mensen ook heel goed kunnen samenwerken, elkaar kunnen aanvullen, en op die manier juist heel ver kunnen komen. ‘The sky is the limit!’ (Jenny schreef er een sprookje over.) De beweegstreepjes aan weerskanten van het logo geven aan dat Best Bijzonder constant ‘in beweging’ is, zich aanpassend aan de behoefte. Want dat is precies wat we willen doen.
In 2014 heeft het logo, ter ere van de vernieuwde website, een kleine make-over gekregen.