Een BB-Kind?

Een Best Bijzonder Kind?

Auto4ThJ12Wat zou ’t handig zijn als er een gebruiksaanwijzing bij elk kind zat! Of op z’n minst een code waarmee je zou kunnen opzoeken wat er in dat koppie omgaat zodat je daar rekening mee zou kunnen houden. Maar zo werkt het niet. Elk mens is anders, heeft een eigen karakter en temperament. Zelfs broertjes en zusjes kunnen verschillen als dag en nacht. Elk kind levert een bijzondere zoektocht op, steeds weer opnieuw. Misschien maakt dat ouderschap juist zo boeiend.

Als je kind meer anders is dan andere kinderen dan is de uitdaging soms wel erg groot. Zorgen over gedrag en ontwikkeling van je kind kunnen je onzeker maken of je een gevoel van eenzaamheid bezorgen, vooral wanneer niemand je lijkt te begrijpen. Of als mensen je zelfs veroordelen om het gedrag van je kind. Of vinden dat je veel te bezorgd bent als ouder, terwijl jij wel beter weet. Veel ouders herkennen opmerkingen als “geef ‘m mij maar eens een weekendje!” of “je moet haar eens een keertje goed aanpakken”. Jij en ik weten dat het zo eenvoudig niet is, maar als je eens wat minder goed in je vel zit kan het je behoorlijk raken.

Er zijn heel veel van die best bijzondere kinderen, en dus ook heel veel best bijzondere ouders. Om die ouders bij elkaar te brengen is deze oudercontactgroep opgezet.
Wat bindt nou die BB-ouders? Wanneer is jouw kind een best bijzonder kind? Een BB-kind is dat kind dat niet helemaal in de pas loopt, dat opvalt in de klas omdat het niet helemaal binnenSchommel3ThJ12 de norm valt of soms helaas het kind dat volkomen vastloopt in het gangbare schoolsysteem.

Om een idee te geven noem ik even de diagnoses en kenmerken die ouders tot nu toe noemden als ‘best bijzonder’: dyslexie, dyscalculie, dyspraxie, add, adhd, autisme (klassiek, pdd-nos, Asperger, mcdd), hooggevoelig (hoogsensitief), hoogbegaafd, slechthorend, slechtziend, leukemie, hartafwijking, allergieën, reuma, dcd, mnd, nld, nao, down-syndroom, licht verstandelijke beperking …. en daarnaast vermoedens van deze kenmerken, zonder zekerheid daarover.

Pad1ThJ12


De herkenning (en daarmee erkenning) zit ‘m echter niet in de problemen die het kind ervaart, maar hoe jij je als ouder daarbij voelt.
Dat maakt Best Bijzonder zo waardevol. Want denken dat jij de enige bent is meteen afgelopen als je andere BB-ouders spreekt, ook al is elk verhaal weer anders gekleurd.

Ervaringsdeskundigheid reikt vaak verder dan de grenzen van je eigen levenspad. Alleen het gehoord worden doet al wonderen. Elke ouder verdient respect en heeft behoefte aan feedback, maar een best bijzondere ouder misschien nog net even meer.